+31 10 742 01 07 info@clubjoy.nl

Ondernemen is nog nooit zo’n geweldige uitdaging geweest!

feb 8, 2021

Er is een moment geweest waarop jij als ondernemer de knoop hebt doorgehakt: ‘Ik ga het helemaal zelf doen. Vanaf morgen bepaal ik zelf welke stap de volgende is en ben ik volledig zelf verantwoordelijk voor mijn carrière en mijn resultaten!’ Wie had toen kunnen bedenken dat de wereld er vandaag de dag totaal anders uit zou zien? Jouw resultaten zijn plots voor een groot deel afhankelijk geworden van de keuzes van onze overheid, ten tijde van deze abnormale en ongekend heftige crisis. Eén ding is zeker: je leert veel over jezelf in een periode waarin je de ene na de andere dreun te verwerken krijgt.

Je kunt niets doen aan al het negatieve nieuws dat dagelijks op je wordt afgevuurd. Je kunt wel zelf bepalen hoe je ermee om gaat.
Bovenstaande is een beetje tegeltjeswijsheid dat je zo van talrijke websites met management quotes en oneliners kunt plukken. Echter sluit deze zin volledig aan bij de laatste zin van mijn introductie. Je leert jezelf wel even kennen onder de huidige uitzonderlijke omstandigheden. Hoe reageer je op de constante tikken die je te verwerken krijgt? Ben je al knock-out gegaan bij de eerste punch of krabbel je keer na keer op? Ben je strijdvaardig of neig je naar moedeloosheid? Geef je de omstandigheden de schuld of ben je voortdurend op zoek naar wat wél kan? Heb je gekozen voor het intensieve contact met jouw leden en ben je proactief of ben je geneigd om verstoppertje te spelen? Hoe je het ook went of keert, de huidige tijd is óók uiterst leerzaam als het gaat om zelfkennis!

Van businesscoaches hoeven we het niet te hebben in deze tijd, je moet het vooral zelf ontdekken!
Het kan aan mij liggen, maar ik zie opvallend weinig quotes van businesscoaches de laatste weken op de socials. Jazeker, dit is een persoonlijke sneer naar de – naar mijn mening – oververtegenwoordigde tak van businesscoaches. Coaches die bij gebrek aan resultaat in eigen business het internet vol zijn gaan slingeren met eerdergenoemde oneliners. Begrijp me niet verkeerd: er zullen vast goede coaches zijn. Er is echter geen handboek voor de omstandigheden waar we nu mee van doen hebben. Een coach kan je wel degelijk een duwtje geven in de juiste richting, vooral ook als je nét dat extra zetje nodig hebt. Op dit moment is de situatie echter abnormaal. De situatie vraagt om deskundigheid op jouw vakgebied. Mijn advies is om vooral de connectie te zoeken met branchegenoten. Hoe gaan zij om met deze tegenslag? Wat hebben zij bedacht om zichtbaar te blijven voor aangesloten leden? Hoe zien hun compensatieregelingen eruit en wat creëren zij in deze tijd? Kijk naar wat er wél kan en zoek de inspiratie! Je moet het samen doen met echte vakspecialisten.

Dit is wel écht ondernemen!
Het is je waarschijnlijk nooit aan komen waaien. De situatie nu staat er zelfs haaks op, het is één op één een tegenstelling op dat begrip. Nagenoeg alles, maar dan ook echt alles zit tegen. Nu wordt het uiterste van je gevraagd. Je hebt er niet om gevraagd, maar je moet er wel mee omgaan. Uiteraard ben je niet aan je ondernemerschap begonnen om jezelf maximaal te tarten, je wilde graag de uitdaging aangaan. Het is niet eenvoudig nu, maar probeer het toch als een kans te zien. Je wordt vandaag de dag maximaal uitgedaagd om dat te doen waarvoor jij geboren bent. Het ondernemerschap is voor jou een jas die als gegoten past. Jij trotseert de storm in een tijd dat de golven ongekend hoog zijn.

Ik durf het eigenlijk niet te zeggen, het woord ‘leuk’ klinkt waarschijnlijk ook ongepast. Maar ik vind het eigenlijk ook wel een hele leuke en inspirerende tijd. Uiteraard leven bij mij ook de vragen over de uitkomst van deze crisis. Hoeveel clubs vallen er om als gevolg van de crisis? Wat doen we als het gaat om compensatieregelingen? Hoe gaan we om met clubs die niet meer kunnen of willen betalen? Hoe scherp zijn we op wanbetaling? Zijn er al opzeggingen binnen en wat is de impact van de crisis op de korte en lange termijn? Stuk voor stuk hele lastige vragen om een antwoord op te geven, zeker nu veel zaken buiten jouw span of control liggen. De invloed van de crisis maakt dat een plan maken een dag na de lancering misschien alweer de prullenbank in kan.

Voor mij persoonlijk was het dieptepunt de persconferentie van Mark Rutte op woensdag 6 mei. Wij hadden net een video opgenomen voor onze achterban met alles wat we van plan waren te gaan doen, op het moment dat de clubs weer open zouden gaan. Tijdens het opnemen van deze video sijpelden de eerste berichten door dat clubs wellicht gesloten moesten blijven tot 1 september. Dat was hét moment waarop mij de moed voor het eerst tijdens deze crisis in de schoenen zonk. Ik was als een bokser die in de touwen hing, zoekend naar adem en energie om weer goed op mijn benen te kunnen staan. De video kon al tijdens de productie weer de prullenbak in! Dezelfde avond moest ik echt even in gesprek met mezelf. Ik zag het glas voor het eerst tijdens deze crisis half leeg.

De volgende dag zijn we met ons team om de tafel gegaan en hebben we nieuwe plannen mee het weekend in genomen. We zijn opnieuw volop aan de slag gegaan om met de zojuist gepresenteerde werkelijkheid om te gaan. De hoeveelheid aan creativiteit en flexibiliteit die uit het team komt, doet daarbij goed. We moesten meerdere keren omgaan met een tegenslag en verzamelden elke keer weer goede moed om door te pakken en met nieuwe ideeën te komen.

Onder druk ontstaan de beste ideeën
Voor onze bedrijven heeft de crisis al vele mooie momenten en hoogtepunten opgeleverd. FitSnacks.TV is een vangnet gebleken voor meer dan 650 clubs. We zijn direct gestart met LIVE work-outs, elke doordeweekse avond. We zijn dagelijks meerdere nieuwe lessen gaan lanceren en zijn zeer relevant geworden met meer dan 80.000 kijkers die gemiddeld vier(!) work-outs per week volgen.

Start2Move was binnen twee weken voorbereid en omgeturnd om volledig online en on demand onderwijs aan te bieden. En bij ClubJoy boden we aangesloten leden – naast een compensatieregeling – de mogelijkheid om hun leden alle work-outs online te kunnen laten volgen. Daarnaast werd een best of release gelanceerd en zullen we een volledig nieuwe programmalijn introduceren in de komende weken. Ook hebben we twee -al zeg ik het zelf- geweldige ideeën uitgewerkt om onze leden en extra zetje te geven om de crisis door te komen. Lang verhaal kort: er zijn in de laatste acht tot negen weken meer initiatieven geboren dan in het half jaar daarvoor!

Alles komt op zijn pootjes terecht
Ik ben van nature nogal positief ingesteld, ik vertoon opportunistische trekken. Dat zit erin, dat gaat er niet makkelijk uit. Ik moet bekennen dat ik ook geen hele grote tegenslagen heb gekend in mijn leven. Wellicht verandert dat mijn toon nog eens. Ik ben er van overtuigd dat we met z’n allen sterker, creatiever, met meer samenhang en vol vernuft deze crisis door gaan komen. Het is meer dan even door de zure appel heen bijten, het klokhuis is al bijna op. Er zullen clubs gaan omvallen, levenswerken gaan eraan. Ik hoop dat jou dit niet gaat overkomen. Als het je wel overkomt, dan zijn er buitenproportionele omstandigheden aan vooraf gegaan. Ik ga er vanuit dat er velen zijn die hier door hun ondernemend vermogen, scherpte, daadkracht en doorzettingsvermogen sterk doorheen gaan komen. Gewoon omdat je het kunt en omdat het geluk vroeg of laat wel jouw kant op komt!

 

Auteur: Marc Neijland

MARC NEIJLAND is directeur en mede-eigenaar van ClubJoy, Virtual Training Concepts, Start2Move en FitSnacks.TV. Met deze bedrijven worden ruim 1500 fitnessclubs in de Benelux, Duitsland en Zwitserland bediend. Heeft u vragen of opmerkingen naar aanleiding van dit artikel? Stuur een e-mail naar ClubJoy.

De P van Personeel moet NU de P van Prioriteit worden!

De P van Personeel moet NU de P van Prioriteit worden!

Het is kort voor het weekend. De telefoon gaat. Het is Jeroen Gerats namens Bodylife. Jeroen belt me om me te vertellen dat de deadline van het nummer dat nu voor je ligt in het gedrang komt. Ik vraag ‘m of er vanuit het blad een wenselijk onderwerp is voor dit...

The biggest mind fuck ever: wat doet het met jou?

The biggest mind fuck ever: wat doet het met jou?

Het taalgebruik in de titel laat weinig aan gissen over. We worden met onze branche collectief onderwerpen aan de grootste uitdaging ooit! Alle media-aandacht, lobby’s, protestacties of bezoeken van overheden op sportlocaties ten spijt: het heeft helemaal, maar dan...

Altijd up-to-date!

Wil je op de hoogte blijven van onze events, opleidingen en regelmatig nieuws en updates ontvangen? Schrijf je dan in voor onze maandelijks digitale nieuwsbrief.

Bedankt voor je inschrijving!