+31 10 742 01 07 info@clubjoy.nl

De P van Personeel moet NU de P van Prioriteit worden!

mei 17, 2022

Het is kort voor het weekend. De telefoon gaat. Het is Jeroen Gerats namens Bodylife. Jeroen belt me om me te vertellen dat de deadline van het nummer dat nu voor je ligt in het gedrang komt. Ik vraag ‘m of er vanuit het blad een wenselijk onderwerp is voor dit nummer. Het antwoord dat Jeroen geeft komt voort uit de geluiden die we meer en meer vernemen vanuit de branche: er is een schreeuwend tekort aan goed personeel. Dat is een onderwerp die mij ook aan het hart ligt. Om maar direct met de deur in huis te vallen, we hebben met z’n allen zelf voor dit stevige  personeelstekort gezorgd! Het ergst? De gemiddelde club in Nederland begeeft zich in het service segment. Een segment die mogelijk gemaakt wordt- en kan renderen door?……… juist ja!
Het gaat een mega challenge worden om deze situatie om te keren.

Het is al 5 voor 12 geweest
In de kop van dit artikel schrijf ik het al. We hebben er met z’n allen zelf voor gezorgd dat we als branche zijnde in een nijpend personeelstekort terecht zijn gekomen. De reden: onze branche is voor een instromer totaal niet meer interessant voor een serieuze carrière. Waarom niet? Ga maar na: het is veelal een bijberoep, het aantal fulltimers is minimaal. Er zijn weinig doorgroeimogelijkheden, de verdiensten zijn niet al te hoog, om maar helemaal niet te spreken van pensioen faciliteiten. Als je ooit van plan bent om een gezin te stichten en daarbij zonder zorgen je ding wilt doen, denk je nog eens na voordat je onze branche in stapt. Als zelfstandig ondernemer kun je jezelf op meerdere vlakken onderscheiden, maar dat is lang niet voor iedereen weggelegd. Het aantal scholieren dat vanuit de Sport en Bewegen opleidingen rechtstreeks onze branche instroomt is op één hand te tellen. Tel daar bij op dat ook HBO-ers met een sportachtergrond geen perspectief zien in onze branche en je kunt je wel voorstellen dat we, als het zo door gaat, een branche met enkel hobbyisten worden.
Daar komt nog bij dat we ten tijde van corona een heleboel collega’s met kleine contracten en ZZP-ers niet nodig hebben gehad. Van deze groep waardevolle krachten zijn er best veel niet terug gekeerd. Ten laatste weten we ook dat de instructeursgroep in groepslessen vergrijst.

Als we niet heel snel iets gaan doen, wordt de situatie onomkeerbaar. We vinden onszelf als branche essentieel, maar we slagen er niet in om de meest essentiële factor om dit waar te maken – namelijk goed opgeleid personeel – binnen te houden!

Let wel, we zijn niet de enige branche die met dit probleem worstelt. Wat dat betreft zijn we als branche vergelijkbaar met de horeca- en de evenementenbranche. Beiden ook branches die je als jong volwassene met plezier instapt voor een bijbaan en later weer verlaat als het allemaal wat serieuzer wordt….

Het is tijd voor een goed gesprek met verschillende stakeholders
Als je de moeite hebt genomen om dit artikel te lezen, verwacht ik dat ik nu wel je aandacht heb. Ik denk dat het hoognodig is om alarm te slaan, omdat ik merk dat er overal in het land klachten zijn van ondernemers en managers die aangeven dat ze geen goede mensen kunnen krijgen. Als ik het voorgaande stuk over perspectief voor werknemers in onze branche aankaart, dan is men het vaak met me eens. Men onderkent het probleem. Alleen zien we niet wat een mogelijke oplossing voor het probleem kan zijn en vooral ook niet waar te beginnen. En ik kan je vertellen, het gaat ook zeker niet eenvoudig worden om de situatie om te keren. Het is complex. En het wordt tijd voor een goed gesprek die we met z’n allen moeten voeren. Werkgevers, de brancheorganisatie, het opleidingswezen, leveranciers en vrije denkers.
Dit probleem vereist een alles omvattende aanpak vanuit de verschillende stakeholders. Uniform denken moet de sleutel worden voor de oplossing van onze gezamenlijke uitdaging.

Er zijn goede initiatieven in ontwikkeling
Iemand die ook dagelijks te maken heeft met deze uitdaging vanuit zijn bedrijf sportverloning.nl is Remi Brouns. Recent triggerde Remi me met een LinkedIn post en vanuit daar ontstond een mooie conversatie over dit thema. Remi is er vervolgens vol ingedoken met zijn initiatief “het vuur van de sport.”

Remi:” De oorzaak van de scheefgroei tussen de sportprofessionals en de sportorganisaties is het gemis van een duurzaam toekomstperspectief voor de sportprofessionals en de mogelijkheid van sportorganisaties om te investeren in deze sportprofessionals. We zullen onze bestaande overtuigingen los moeten laten met betrekking tot werving strategieën, maar ook over de huidige verdienmodellen. We moeten werkgevers en sportprofessionals gaan leren om met nieuwe modellen inkomenszekerheid te bouwen in plaats van de focus te blijven leggen op baanzekerheid. Zo ontstaat er ruimte voor de sportorganisaties om de inzet van deze professionals beter te organiseren en meer beloning, ontwikkeling en gezondheid te bieden. Hierdoor ontstaat er waardevolle impact. Fulltime werken voor één werkgever wordt steeds zeldzamer, in onze branche werken tot de pensioenleeftijd is nu al helemáál zeldzaam. Helaas is ontwikkeling van onze professionals ook zeldzaam… Door de verantwoording en de regie eerlijk en transparant te verdelen tussen beide, kunnen we dit oplossen. Wij bieden een harnas voor beide partijen die gebaseerd is op  duurzaamheid. We gaan een wapenkast faciliteren om je te ontwikkelen binnen het vakgebied en waarde te creëren. Dit alles in een kostenneutraal ecosysteem.” Mijn tip: hou de ontwikkelingen rondom dit initiatief dat vol in ontwikkeling in de gaten op www.hetvuurvandesport.nl

Opleidingsinstituut Start2Move lanceert in de komende weken een opleiding die deelnemers gaat  enthousiasmeren om onze mooie branche in te stappen.
Michel Looye, directeur van Start2Move: “Wij merken dagelijks dat er een schrijnend tekort is aan goede sportprofessionals. Met onze nieuwe opleiding bieden we high potentials een inspiratievolle tour door onze branche waarin gesnuffeld kan worden aan al het moois dat het werkveld te bieden heeft. Het mooie van dit alles, is dat de student de opleiding volledig gesubsidieerd kan volgen en dat wij de deelnemer nadien aan de hand kunnen nemen om het traject te vervolgen op weg naar een echte carrière in de sport. En zelfs dit vervolgtraject kan worden voorzien van een stuk subsidie. Boeiend dus voor zowel deelnemer als ondernemer. Deze oplossing kan zeker op korte termijn bijdragen aan veel nieuwe aanwas voor onze branche!”

Uitnodiging voor een kop koffie
Laten we spoedig als branche met elkaar om tafel gaan om verder in te zoomen op dit thema. Het is in ieders belang om deze uitdaging volledig te omarmen voor een gedegen toekomst van onze branche. De eerste die een telefoontje van me krijgt is de directeur van onze branche organisatie NL Actief Ronald Wouters. Daarna volgen er meer. Keep you posted!

Als je tips of suggesties hebt ten aanzien van dit thema, dan ben je welkom om me te mailen op marc.neijland@clubjoy.nl Alle inbreng in deze is welkom. Ik kijk uit naar jouw tips!

Dit artikel is reeds eerder gepubliceerd in het blad BodyLife, NR 2 2022.

The biggest mind fuck ever: wat doet het met jou?

The biggest mind fuck ever: wat doet het met jou?

Het taalgebruik in de titel laat weinig aan gissen over. We worden met onze branche collectief onderwerpen aan de grootste uitdaging ooit! Alle media-aandacht, lobby’s, protestacties of bezoeken van overheden op sportlocaties ten spijt: het heeft helemaal, maar dan...

Altijd up-to-date!

Wil je op de hoogte blijven van onze events, opleidingen en regelmatig nieuws en updates ontvangen? Schrijf je dan in voor onze maandelijks digitale nieuwsbrief.

Bedankt voor je inschrijving!